12 potraw Wigilijnych – Lista i symbolika tradycji

12 potraw wigilijnych może sprawić kłopot dla osób nie mających pomysłu co ugotować. Przedstawiam listę i symbolikę tradycji dwunastu dań. Zapewne słyszałeś słowa iż każdego z dań należy spróbować, aby nie zbrakło niczego w nowym, nadchodzącym roku.  Dlaczego akurat dwanaście dań musi znaleźć się na Naszym stole? Sam do końca tego nie wiem, jednak możemy się domyślać. W chrześcijaństwie liczba 12 natychmiast skojarzyła mi się z dwunastoma apostołami. Być może jest z tym jakiś związek, jednak taka ilość jest również równoważna liczbie miesięcy w roku. Całkiem prawdopodobne jest że właśnie dlatego należy spróbować każdego z dań, aby w danym miesiącu niczego nie zabrakło. Dlatego pamiętaj by nie wypełnić żołądka przy pierwszej z potraw, a próbować wszystkiego po trochu.

Jeśli jesteś jedną z osób, które dbają o swoją sylwetkę i liczysz każde zjedzone kalorie to zapewne zastanawiasz się nad jedną kwestią. Jest Nią 12 potraw wigilijnych fit, czyli przepisy na świąteczne dania o zoptymalizowanej zawartości wartości odżywczych. Kurczak z ryżem nie będzie tutaj dobrym rozwiązaniem, gdyż prawdopodobnie znajduje się już w Twojej diecie i masz go już dość! To musi być coś wyjątkowego. Dlatego uważam że nie ma co przesadzać i jeden, szczególny dzień w roku można sobie odpuścić. Jeśli Ty tak nie uważasz, to być może z pośród poniższej listy znajdziesz kilka dań, które Cię zadowolą.

 

12 potraw Wigilijnych lista

Jednym z dań, które osobiście jjem jako pierwsze jest barszcz czerwony z uszkami. Nie ma nic lepszego jak domowe uszka z grzybami zebranymi w okresie jesiennym. Barszcz także obowiązkowo musi być naturalny, ugotowany z buraków. Czasami lubię nawet podjeść same uszka bez barszczu, pycha! Na stole pojawia się także zupa z suszu z makaronem. Ja jednak z niej rezygnuje na korzyść dania pierwszego. Natomiast nie odmawiam samego kompotu z szuszu, który idealnie zastępuje mi herbatkę czy inny napój do jedzenia. Zupa gotowana jest tradycyjnie z suszonych owoców takich jak między innymi suszone śliwki, jabłka, gruszki i inne. Trzecim, przepysznym daniem są pierogi. Pierogi, których robię około 100-120 sztuk a i tak zawsze jest mało. Nadziane są pysznym farszem z kapusty i grzybów. Gotuję je 2 dni przed Wigilią, a w dzień wieczerzy podgrzewam w piekarniku, aby były chrupiące.

Czwarta oraz piąta potrawa to kapusta i groch. Są robione oddzielnie, jednak po nałożeniu obydwu na talerz i jedzeniu jednocześnie stanowią całkiem smakowite połączenie. Groch nie może być, ani za twardy, ani za miękki. Natomiast kapusta z dodatkami grzybów suszonych oraz śliwek.

Listy potraw ciąg dalszy 6-12

Oczywiście nie może zabraknąć także i śledzi. Wiele różnych rodzajów śledzi, począwszy od tych w wodzie, a kończywszy na płynie o mniejszej gęstości jakim jest olej. Śledzie w śmietanie pod pierzynką także są obecne. Osobiście wybieram te pierwsze, lubię także samą wodę w której są śledzie z dodatkiem octu i cebuli. Siódmą i ósmą potrawą są ryby pieczone na oleju. Tutaj wymienić mogę karpia, którego nie jjem bo ma zbyt dużo ości i troszkę pachnie „błotem”. Oraz zawsze znajduje się jakiś filet z mintaja w panierce, którego wybieram chętniej z dodatkiem kapusty z jabłkiem. Dziewiąty jest chleb. Własnoręcznie pieczony, który idealnie nadaje się do zjedzenia z rybami. Nie samym białkiem żyje człowiek.. Kolejne trzy to między innymi ryba po grecku, wspomiany już kompot wigilijny oraz paszteciki z kapustą i grzybami.

 

Podsumowując nie jest trudno zapełnić stół Wigilijny tradycyjnymi dwunastoma potrawami. Zapewne wiele z Was ma nawet więcej dań niż 12, jednak niektórych po prostu nie wlicza. Zachęcam do zapoznania się z wpisem jak składać życzenia na boże narodzenie. Być może pomoże Ci on w pewien sposób podczas dzielenia się opłatkiem z najbliższymi.

Written by Mikolaj

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *